Kölcsey 233

2023. aug. 12. | Megemlékezések

2023. augusztus 4-én 33. alkalommal emlékeztek meg a 233 évvel ezelőtt született Kölcsey Ferencről szülőfalujában, Sződemeteren. A Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület, valamint Pakulár István és Pakulár Julianna sződemeteri és tasnádi lelkipásztorok a sződemeteri református templom udvarán, a 2019-ben felavatott Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ épülete előtt fogadták a megemlékezőket.

Az ünnepséget Gaál Gyula, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat tagja a Himnusz elszavalásával nyitotta meg, majd ft. Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökének áhítata következett.

Ünnepi beszédet mondott ft. Ozsváth József tasnádi plébános, dr. Szilágyi Péter, Magyarország Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, valamint dr. Simon István Előd, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja.

Nagy Gergő, a Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek gyűjteménykezelője előadást tartott Kölcsey Ferenc és kora címmel. Ezt követően Vinkler László, a tasnádi RMDSZ elnöke, Ruff Zsófia, a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület elnöke, valamint Sződemeter polgármestere, Marian Gheorghe köszöntötte az egybegyűlteket.

Előadást tartottak a Szamos Diákirodalmi Kör tagjai, verset mondtak és énekeltek a pelekeszi általános iskola diákjai, valamint felléptek a tasnádi Hepehupa néptánc- és citeracsoport tagjai.

Végül Pakulár István sződemeteri református lelkipásztor beszédével és koszorúzással zárult a megemlékezés.

 

Forrás: frissujsag.ro