SAJTÓ


A Kölcsey Ház Alapítványt a Magyar Tudományos Akadémia névhasználati engedélye alapján a Fővárosi Törvényszék vette jogerősen nyilvántartásba 2016-ban.

Az alapítvány legfontosabb célja annak elősegítése és támogatása, hogy Kölcsey Ferenc sződemeteri (ma Románia – Săuca) szülőháza nemzeti kézbe kerüljön és magyar nemzeti emlékként fennmaradjon. Ezen túlmenően széles körben szeretne hozzájárulni a magyar kulturális örökség fennmaradásához Magyarország határain belül és kívül.

Kölcsey Ferenc életművének és az alapítvány munkájának bemutatására, valamint a magyar kulturális örökség egyetemes értékeinek megismertetésére az alapítók létrehozták a http://www.kolcsey.org/ honlapot.

A honlap ismerteti Kölcsey Ferenc irodalmi és közéleti tevékenységét és a Himnusz történetét. Bemutatja a költő szülőházán kívül a sződemeteri református templomot, a 2019-ben átadott Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központot és a Petőfi Irodalmi Múzeum által ott létrehozott, jelenleg legkorszerűbbnek számító Kölcsey emlékkiállítást.

A fentieken kívül a rendszeresen frissülő hírek tájékoztatást adnak a Sződemeteren évente megrendezésre kerülő Kölcsey megemlékezésekről és emlékfutásokról, valamint számos egyéb, Kölcseyhez kapcsolódó eseményről is.

A honlap különleges színfoltja egy időrendi válogatás a Kárpát-medence területén fellelhető, Kölcsey Ferencről készült műalkotásokból, továbbá érdekfeszítő interjúk Kölcseyhez kapcsolódó alkotások és a Kölcsey emlékkiállítás létrehozóival.

Magyar emlékek néven válogatást nyújt a magyar irodalmi élet és építészeti örökség kiemelkedő értékeiből, valamint bemutatja a jelentős Kölcsey emlékhelyeket.

Az alapítók tevékenységükkel szeretnének hozzájárulni az egyetemes magyar kultúra részét képező értékek megőrzéséhez, igényes, közérthető megismertetéséhez. Mottójuk: „Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol; s lelkében üresség van, mit semmi tárgy, semmi érzet be nem tölt.” (Kölcsey Ferenc: Parainesis).