SAJTÓ


A Kölcsey Ház Alapítványt a Magyar Tudományos Akadémia névhasználati engedélye alapján a Fővárosi Törvényszék vette jogerősen nyilvántartásba 2016. június hónapban.
Az alapítvány legfontosabb célja annak elősegítése és támogatása, hogy Kölcsey Ferenc sződemeteri (ma Románia – Săuca) szülőháza nemzeti kézbe kerüljön és magyar nemzeti emlékként fennmaradjon. Ezen túlmenően széles körben szeretne hozzájárulni a magyar kulturális örökség fennmaradásához Magyarország határain belül és kívül.
Kölcsey Ferenc életművének és az alapítvány munkájának bemutatására, valamint a magyar kulturális örökség egyetemes értékeinek megismertetésére az alapítók létrehozták a www.kolcsey.org honlapot.
A honlap ismerteti Kölcsey Ferenc irodalmi és közéleti tevékenységét és a Himnusz történetét. Bemutatja a költő szülőházán kívül a sződemeteri református templomot és olvasható egy interjú a templomkertben található Kölcsey szobor Kossuth-díjas alkotójával, Kő Pállal is.
A honlapon nyomon követhető a magyar kormány támogatásával létesülő Kölcsey Emlékház már folyamatban lévő építése.
A fentieken kívül a rendszeresen frissülő hírek tájékoztatást adnak a Sződemeteren évente megrendezésre kerülő Kölcsey megemlékezésekről és emlékfutásokról is.
A honlap különleges színfoltja egy időrendi válogatás a Kárpát-medence területén fellelhető, Kölcsey Ferencről készült műalkotásokból.
Magyar emlékek néven válogatást nyújt a magyar irodalmi élet és építészeti örökség kiemelkedő értékeiből.
Az alapítók tevékenységükkel szeretnének hozzájárulni az egyetemes magyar kultúra részét képező értékek megőrzéséhez, igényes, közérthető megismertetéséhez. Mottójuk: „Kinek szívében a haza nem él, az száműzöttnek tekintheti magát mindenhol; s lelkében üresség van, mit semmi tárgy, semmi érzet be nem tölt.” (Kölcsey Ferenc: Parainesis).