Kölcsey ferenc emlékérme


 

Kölcsey Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából 1990-ben emlékérmét bocsátottak ki. Az emlékérme előlapján a koronás címer alatt „MAGYAR KÖZTÁRSASÁG” „500 Ft” „BP.1990” „BOGNÁR” feliratok láthatók.

A Kölcsey emlékérme előlapja

A Kölcsey emlékérme előlapja

Az érme hátlapján Kölcsey Ferenc ábrázolása jelenik meg előtérben egy pennával. A felső körirat szövege „Isten áldd meg a magyart…”, az alsó köriraté „Kölcsey Ferenc 1790 – 1838”.

A Kölcsey emlékérme hátlapja

A Kölcsey emlékérme hátlapja

 

Az érme kibocsátással és a kivitellel kapcsolatos részletes adatok az alábbiak:

Névérték                   : 500 Ft

Kibocsátás dátuma : 1990. 12. 28.

Tervező                     : Bognár György

Méret (átmérő)        : 40 mm

Súly (tömeg)             : 28 g

Anyag                        : Ag .900

 

Az emlékérmét BU kivitelben 10000, proof kivitelben pedig 5000 példányban bocsátották ki.

Az alapítványunk birtokában lévő példányt Tóth Károly 1991-ben vásárolta 850 Ft-ért, melyet 2011-ben a Kölcsey Ház Alapítvány későbbi megalapítói részére adományozott.

Tóth Károly, a Kölcsey emlékérme adományozója

Tóth Károly, a Kölcsey emlékérme adományozója

A Magyar Nemzeti Bank azzal a céllal bocsát ki emlékérméket, hogy az ország életében jelentős történelmi, kulturális, tudományos és egyéb évfordulókról, eseményekről az utókor számára maradandó formában állítson méltó emléket.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszköz funkcióval is rendelkeznek, de egyedi kivitelezésük és korlátozott példányszámuk mellett épp azáltal képesek megőrizni magas presztízsű értékközvetítő szerepüket, hogy nem részesei a mindennapos fizetési műveleteknek.