kÖLCSEY EMLÉKHÁZ


 

Sződemeteren a szülőház közelében a magyar kormány és a Dunamelléki Református Egyházkerület támogatásával létrejött a Kölcsey Emlékház.

Hiánypótlásként épült fel a létesítmény 2016-2019. között, hogy méltó helyet biztosítsanak a magyar nemzeti imádság szerzőjének, Kölcsey Ferenc emlékének ápolására. A projekt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Tasnádi Református Egyházközség (ez utóbbihoz tartozik a sződemeteri szórvány) közös pályázata révén valósult meg.

A Kölcsey Emlékház háromszintes épület, melynek alagsorában étkező, konyha és kazánház kapott helyet. A földszinten található az emlékkiállítás és itt helyezkedik el a lelkészi hivatal is. A tetőtéren lelkészi lakás és vendégszobák készültek.

A Kölcsey Emlékház látványterve

A Kölcsey Emlékház látványterve

A komplexum részét képező új kiállítás időszerűségét az adja, hogy az ugyanezen a területen lévő korábbi, 2 kicsi helyiségből álló emlékkiállítás tartalmilag és formailag egyaránt elavult. Álmosdon a 2000-es évek elején készült el az emlékkiállítás, Szatmárcsekén néhány évvel később újult meg, de az eltelt közel két évtized miatt ezeken a helyeken is az avulás jelei mutatkoznak, így a mostani fejlesztés révén a harmadik kultikusnak számító hely, Sződemeter rendelkezik jelenleg a legkorszerűbb kiállítással, méltó módon jelenítve meg ezzel Kölcsey emlékét.

A vendégház létesítése abból a szempontból is jelentőséggel bír, hogy Partiumban rendkívül kevés magyar szálláslehetőség van, de mostantól ez sem lehet akadálya a magyar határtól egyébként nem túl messze lévő település meglátogatásának.

Az épület alapkő letétele 2016. január 23-án történt meg, a létesítmény avatására 2019. május 25-én került sor.

Az alapkő letételről készült film itt tekinthető meg:

Riportfilm az alapkő letételről

Az avatóünnepséggel kapcsolatos hírünk itt olvasható:

Hír az avatóünnepségről

A Kölcsey Emlékkiállítás anyaga és az alkotókkal készített interjú itt tekinthető meg:

Kölcsey Emlékkiállítás

A Galériában látványtervek tekinthetők meg a létesítményről, valamint egy fényképgyűjtemény az építkezés fázisairól az alapkő letételtől kezdve a megvalósulásig.

Látványtervek és fotók az építés fázisairól

Kölcsey Emlékház

Kölcsey Emlékház

Az emlékház megtekintésére az alábbi elérhetőségeken történő előzetes bejelentkezés alapján van lehetőség:

 

Pakulár István lelkész – e-mail: pakular.istvan@kolcsey.org tel.: +40 751 580 282

 

Pakulár Bú Julianna lelkésznő – e-mail: pakularjuli@gmail.com tel.: +40 756 096 516

 

Forrás:
www.egyedifilm.ro