Álmosdon Kölcsey-emlékhely avató ünnepséget tartottak

2023. aug. 10. | Álmosd

2023. augusztus 3-án Kölcsey-emlékhely avató ünnepségre került sor Álmosdon. Egy emlékparkot alakítottak ki a régi református temetőben azon a helyen, ahol Kölcsey édesapja, édesanyja és három testvére van eltemetve, de sírjaik pontosan már nem azonosíthatók. Az emlékhely ötletgazdája és kialakításának anyagi támogatója Mold Máriusz Zoltán nagykárolyi vállalkozó, a fejfák pedig a jól ismert szatmárnémeti fafaragó, Kóter László alkotásai.

Az ünnepi program nyitányaként az álmosdi házasságkötő teremben Nagy Gergő, a Kölcsey Ferenc Emlékház és Álmosdi Kiállítóhelyek gyűjteménykezelője tartott előadást Kölcsey Ferenc és kora címmel. A hallgatóság betekintést nyerhetett Kölcsey gyermekkorának álmosdi kulturális, szellemi és politikai légkörébe, megismerkedhetett azokkal a történelmi személyiségekkel, akik a gyermek Kölcseyt körülvették, személyiségét alakították.

Az avatási program az új Kölcsey-emlékhelynél, a hajdani református temető egykori területén folytatódott Végh Balázs nyugalmazott egyetemi oktató konferálásával.

Sajtos Armella, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatójának előadásában hallhatták a Himnuszt az érdeklődők, majd Tóth Sándor polgármester mondott köszöntőt, és átadta Mold Máriusz Zoltánnak a frissen alapított Álmosdért-díjat önzetlen tevékenységéért, az emlékpark létrehozásáért.

Ezt Pakulár István, a Tasnádi Református Egyházközség Sződemeteri Leányegyházközsége lelkipásztorának beszéde követte, aki az összetartozás jegyében egy kis láda sződemeteri földet hintett szét az emlékparkban. Ezután Zimányi Alajos nyugalmazott álmosdi lelkipásztor mondta el beszédét, aki megáldotta az emlékparkot, majd a megemlékezők elhelyezték koszorúikat. A Himnusz eléneklése után az ünnepség a Kölcsey Ferenc Emlékház udvarán folytatódott.

Itt Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket, és ismertette az álmosdi fejlesztések terveit, valamint a történelmi múlt megismerésének fontosságát hangsúlyozta. Óbis Kinga népdalénekes, majd a tasnádi Hepehupa néptáncegyüttes színes műsora következett, illetve a felújításra váró Kölcsey-kúria megtekintése tette teljessé az ünnepi programot, amit közös estebéd és jó hangulatú beszélgetés zárt.

 

Forrás: haon.hu, Kóter László