Kölcsey szobrot avatnak tavasszal Nagykárolyban

2023. febr. 27. | Összes hír

A Kézenfogva Testvéreinkkel Sárrétudvari Alapítvány kezdeményezésére a magyar kormány és a magyar–román határszakasz településeit összefogó Európa-kapu társulás támogatásával egész alakos Kölcsey szobrot avatnak Nagykárolyban a költészet napján. Az alkotást az egykori Aranyszarvas fogadó, a mai városháza előtt állítják fel.

A 165 centiméter magas ülő bronzszobrot a Püspökladányban alkotó Győrfi Lajos szobrászművész készítette.

Győrfi Lajos szobrászművész a Nagykárolyban felállításra kerülő Kölcsey szoborral

Győrfi Lajos szobrászművész a Nagykárolyban felállításra kerülő Kölcsey szoborral

A Sárrétudvariban élő dr. Lendvai Csaba, az alapítvány kuratóriumi elnöke a Ladány TV műsorában elmondta, küldetésüknek érzik, hogy emlékeket állítsanak a magyarságnak Kárpát-medence szerte. „Nagykárolyi születésű lévén jött az ötletem, hogy szobrot állítsunk. Tudtam róla, hogy két Kossuth-szobor került beolvasztásra Trianon következményeként, és egy Kölcsey-szobor is erre a sorsra jutott, ezért jutottunk el a mostani szobor tervének gondolatához” – mondta dr. Lendvai Csaba.

A tervről és megvalósításáról Kovács Jenő, Nagykároly RMDSZ-es polgármestere elmondta, a város lakóinak régi álma volt, hogy ismét legyen Kölcsey szobor a mintegy 21 ezer lelkes, 54 százalékban magyarok lakta településen. Kölcsey Ferenc Szatmár vármegye főjegyzői tisztségét töltötte be 1829 és 1833 között Nagykárolyban, az akkori megyeszékhelyen. A város emlékszik a régi Kölcsey szoborra, amelyet gróf Károlyi István Kallós Ede szobrászművésszel készíttetett el.

Az eredeti nagykárolyi Kölcsey szobor a Károlyi család kastélyának parkjában

Az eredeti nagykárolyi Kölcsey szobor a Károlyi család kastélyának parkjában

A másfélszeres életnagyságú szobrot 1897-ben avatták fel a Károlyi-kastély kertjében, amelyet először 1933-ban, majd pedig 1934-ben megrongáltak, a második alkalommal le is fűrészelték és elvitték a fejét, melyet követően a megcsonkított bronztestet darabokra szedték és beolvasztották.

„Nem is új gondolat ez, hanem tulajdonképen az egykori szobor újra állítása. Azért valósítjuk meg, mert erkölcsi és lelki kötelezettségünknek is érezzük. Most van a Himnusz megírásának bicentenáriuma, ez is nagy lelki felhatalmazást adott, hogy ebbe az irányba induljunk el” – mondta dr. Lendvai Csaba.

Győrfi Lajos szobrászművész úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Nagykároly számára ő készítheti el a Kölcsey szobrot, hiszen a Himnusz költőjének szellemisége meghatározza az egész magyarság szellemiségét. „Ülő szobrot kértek, a nagykárolyi polgármesteri hivatal előtt találtunk helyszínt számára. A régi, öt méteres, szintén ülő Kölcsey szobrot sajnos eltüntették. Most, több mint 100 év múlva nyílik lehetőség arra, hogy egy új ülő szobrot készítsünk a város számára” – mondta a művész.

Az egykori Aranyszarvas Fogadó, a mai városháza előtt kerül felállításra az új Kölcsey szobor

Az egykori Aranyszarvas Fogadó, a mai városháza előtt kerül felállításra az új Kölcsey szobor

 

Forrás: https://kronikaonline.ro/kultura/puspokladanyban-keszulo-kolcsey-szobrot-allitanak-fel-a-tavasszal-nagykarolyban