A 200 éves Himnuszt ünnepelték Sződemeteren

2023. febr. 03. | Megemlékezések

Lelkileg felemelő, meghitt ünnepség részesei lehettek mindazok, akik 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján ellátogattak Sződemeterre, nemzeti imánk költőjének szülőfalujába.

Az ünnepség résztvevői a református templomba tartanak

Az ünnepség résztvevői a református templomba tartanak

Kölcsey Ferenc szülőfalujában, a sződemeteri református templomban tartott ünnepi istentiszteleten ft. Bogdán Szabolcs, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület nemrég megválasztott püspöke tartott prédikációt. Amint azt a tiszteletes a hallgatóság számára kifejtette, a Himnusz nemzetünk közös imádsága, minden magyar számára egyformán drága, éljen az bárhol a nagyvilágon. „Boldogság tölti el szívünket, lelkünket, valahányszor elhagyják ajkainkat a himnusz szavai. Ugyanis nem egy indulószerű himnusz a mienk, hanem egy meghitt imádság, és a keresztény hívő ember életének fontos része az ima” – hangzott el a püspöki prédikációban.

Ft. Bogdán Szabolcs prédikál a sződemeteri református templomban

Ft. Bogdán Szabolcs prédikál a sződemeteri református templomban

Az egyházi szertartást követően az ünnepi köszöntők keretében Várnai Szabolcs, Magyarország kolozsvári konzulja szólt az egybegyűltekhez. A diplomata elmondta, a Himnusz a vészterhes időkben és a béke idején is összekovácsol minket, magyarokat. „Elég csak arra gondolnunk, hogy minden fontos sportesemény vagy más rendezvény alkalmával elhangzik az az imádság, amelyet a magyarok közös megegyezéssel a himnuszuknak tekintenek és éreznek. Ez a vers az összetartozás jelképe, a nemzeti összetartozásé. Belső örömöt ad, amikor énekeljük, közösen imádkozzuk. Kiemelten fontos, hogy ezt az érzést az utódainknak is örökül adjuk” – fogalmazott a kolozsvári konzul.

Várnai Szabolcs kolozsvári konzul

Várnai Szabolcs kolozsvári konzul

Nagy Szabolcs, a szatmári RMDSZ parlamenti képviselője ünnepi hozzászólásában arról beszélt, hogy az ezeréves keresztény tartásunk a 200 éve letisztázott Himnuszunkban is fellelhető, és az összefogásra, együttgondolkodásra sarkall.

Nagy Szabolcs képviselő

Nagy Szabolcs képviselő

Marian Gheorghe, Sződemeter polgármestere szívélyesen üdvözölte a hazai és magyarországi vendégeket, és megköszönte nekik, hogy elviszik a település hírét a nagyvilágba.

Pakulár István lelkész és Marian Gheorge polgármester

Pakulár István lelkész és Marian Gheorge polgármester

Végh Balázs Béla irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi tanár előadásában irodalomtörténeti kontextusba helyezte a Himnuszt, és párhuzamot vont a költemény és Vörösmarty Szózata között. „Kölcsey nem érhette meg, hogy nemzeti himnusszá legyen költeménye, ugyanis csak halála után zenésítették meg azt, és vált általánosan elfogadottá. A Szózat hamarabb betöltötte ezt a szerepet” – fogalmazott az irodalomtudós.

Végh Balázs Béla irodalomtörténész, ny. egyetemi tanár

Végh Balázs Béla irodalomtörténész, ny. egyetemi tanár

A templomi ünnepség a Sződemeteri Református Leányegyházközség zászlójának ünnepélyes átadásával zárult. Dr. Kis Boáz lelkipásztor, a Magyar Népfőiskolai Kollégium ügyvezető elnöke és a jelképeket tervező Pécsi L. Dániel közösen adták át a zászlót Pakulár István házigazda-lelkipásztornak. A jelképet, amely a szószék mellett kapott helyet, ft. Bogdán Szabolcs református püspök áldotta meg. A tervező szerint nem csak nyelvében, de jelképeiben is él a nemzet. Pécsi L. Dániel 25 éve alkot jelképeket Kárpát-medence-szerte. Az utóbbi időszak legnagyobb megvalósítása, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 233 közösségének tervezett jelképeket. Ennek a projektnek az utolsó darabja a most átadott.

Pécsi L. Dániel és Pakulár István a sződemeteri leányegyházközség zászlójával

Pécsi L. Dániel és Pakulár István a sződemeteri leányegyházközség zászlójával

Az ünnepség végén elhangzott, hogy a nemrég felállított szószék a hajdúnánási testvérgyülekezet ajándékaként került a sződemeteri templomba. Az eseményen jelen lévő Papp Csaba révi (Bihar megye) lelkipásztor pedig arról beszélt, hogy a náluk lecserélt templomi bútorzatból a padokat ide szállították, ugyanis azt szerették volna, ha továbbra is templomi szolgálatot teljesítenének. „Mivel teljesen lecseréltük a révi templom bútorzatát, azt szerettük volna, ha a régiek ismét templomba kerülnének. Már el is szállították őket ide, Sződemeterre” – mesélte a lelkész.

Papp Csaba református lelkész (Rév)

Papp Csaba református lelkész (Rév)

Pakulár István lelkész elmondta, a padokat lecsiszolják, átfestik kékre, majd elhelyezik a most még szinte üres istenházában, amelynek régi padjai már menthetetlenek voltak. Ezzel ér majd véget a sződemeteri műemléktemplom teljes felújítása.

A vasárnapi ünnepség zárómomentumaként a Kölcsey-szobor előtt a helyi és pelekeszi gyerekek a költő két megzenésített versét énekelték el Dakó Renáta magyartanár vezetésével, majd koszorúzás következett.

Az ünneplők a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központban megtekinthették Tóth István nagyváradi fotóművész Sződemeter üzenete című tárlatát is.

 

Forrás: frissujsag.ro