Sződemeteri megemlékezés Kölcsey születésének 232. évfordulóján

2022. aug. 10. | Megemlékezések

Kölcsey Ferenc születésének közelgő 232. évfordulója alkalmából augusztus 5-én ünnepi megemlékezést tartottak szülőfalujában, Sződemeteren. Idén a megemlékezést követően egy Kölcseyről készült műalkotást is felavattak a református templomban.

Elsőként nt. Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese tartott beszédet, amelynek során kifejtette, örömmel tölti el, hogy ez a közösség hite szerint nem csak emlékezik, hanem építi is a holnapot.

Nt. Forró László püspökhelyettes

Nt. Forró László püspökhelyettes

Ezt követően Ruff Zsófia, a Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület elnöke beszédében kiemelte, hogy az évente megvalósuló Kölcsey megemlékezés az együvé tartozás és az öröm ünnepe is.

Dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi beszédében Kölcsey Ferencnek egy emlékkönyvbe írt üzenetét idézte: „A haza minden előtt”. Ez a négy szó vezérli a magyar kormányt is, amikor a legfontosabb nemzetpolitikai döntéseit végrehajtja. Ez itt Sződemeteren kézzelfogható valósággá vált. A helyettes államtitkár arra biztatta a hallgatóságát, hogy cselekedjenek és éljenek a Kölcseytől idézett szavak szellemében, hiszen ez méltó a költő emlékéhez.

Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár

Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár

Magyar Lóránd Bálint RMDSZ-es parlamenti képviselő kifejtette, hogy stabilitásunkat az erős múltunkhoz való ragaszkodás biztosítja, ez pedig olyan, mint a vérrel írt szövetség: felbonthatatlan.

Magyar Lóránd Bálint parlamenti képviselő

Magyar Lóránd Bálint parlamenti képviselő

Beszédet mondott dr. Egyed Emese irodalomtörténész, költő, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára. Beszédében kifejtette, hogy Kölcsey nagyon erős erkölcsi érzékű és érzelmi intelligenciájú ember volt, akinek életét az együttérzés, a segítőkészség, a szolidaritás határozta meg.

Dr. Egyed Emese irodalomtörténész, költő, egyetemi tanár

Dr. Egyed Emese irodalomtörténész, költő, egyetemi tanár

Pakulár Julianna sződemeteri református lelkész, a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ vezetője arról beszélt, hogy Sződemeter zsáktelepülés ugyan, félreesik mindentől, de amikor itt van az ember, a zsigereiben érzi, hogy magyar, ennek a miliőnek igazi „kulturális erőtere” van.

Pakulár Julianna lelkész, a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ vezetője

Pakulár Julianna lelkész, a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ vezetője

Az ünnepi hozzászólások során Demeter Kata, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja és Marian Gheorghe, Sződemeter polgármestere is köszöntötte a résztvevőket, valamint Szatmárcseke és Álmosd képviselőit. A kulturális műsor részeként az ünneplő közönség Erdei Máté színművész előadásában hallhatta nemzeti imánkat, a tasnádi Hepehupa néptánc- és citeraegyüttes színvonalas előadást tartott, a Tasnádi Műszaki Líceum, a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum és a Szamos Diákirodalmi Kör növendékei pedig irodalmi összeállítást mutattak be.

Hepehupa citeraegyüttes

Hepehupa citeraegyüttes

Hepehupa néptáncegyüttes

Hepehupa néptáncegyüttes

Az ünnepség első része koszorúzással ért véget. A Kölcsey szobor mellett a Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjai álltak díszőrséget.

Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár koszorúz

Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár koszorúz

A megemlékezés záróeseményeként egy Kölcsey féldomborművet lepleztek le a református templomban. A műalkotást dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár és Nagy Ferenc, a Kölcsey Ház Alapítvány kuratóriumi elnöke avatta fel. A féldomborművet eredetileg id. Gui Demeter 1940-ben faragta ki és öntötte gipszbe, amelyet 1945-ben a szovjet-román csapatok bevonulásakor egy ház padlásán helyezett biztonságba. A 2000-es évek elején Mold Máriusz nagykárolyi üzletember megvásárolta, majd bronz domborművet öntetett belőle, amely 2021 óta a volt Vármegyeháza falát díszíti. A mecénás üzletember ez évben az eredeti gipszöntvényt a Kölcsey Ház Alapítványnak adományozta, amelynek alapítói gondoskodtak arról, hogy a templom falára kihelyezhető legyen, így mostantól egy művészeti alkotás is jelöli azt a helyet, ahol a költőt megkeresztelték.

 

Nagy Ferenc kuratóriumi elnök és Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár leleplezi a féldomborművet

Nagy Ferenc kuratóriumi elnök és Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár leleplezi a féldomborművet

Id. Gui Demeter 1940-ben született alkotása Kölcsey Ferencről

Id. Gui Demeter 1940-ben született alkotása Kölcsey Ferencről

Az ünnepség során a sződemeteri református templomban az Úrasztala melletti tárolóban az érdeklődők megtekinthették annak az anyakönyvnek az eredeti példányát, amelybe Kölcsey megkeresztelése bejegyzésre került. A dokumentumot a nagyváradi püspökség levéltárában őrzik, de a megemlékezések alkalmából rendszeresen bemutatásra kerül a sződemeteri református templomban.

A színvonalas rendezvény főszervezője idén a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület volt, társszervezőként a tasnádi RMDSZ, a Sződemeteri Református Egyházközség és a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ vettek részt. A rendezvényt támogatta Tasnád Város Tanácsa és Sződemeter Község Polgármesteri Hivatala.

Forrás: www.frissujsag.ro