Megjelent Orgoványi Anikó Himnusz, Szózat, Székely himnusz című képzőművészeti albuma

2021. dec. 06. | Összes hír

Ebben az évben jelent meg Orgoványi Anikó festőművész Himnusz, Szózat, Székely himnusz című képzőművészeti albuma a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület kiadásában.

A művésznő 2010-ben festette meg a Himnuszt, minden versszaknak egy táblaképet szentelve, melyről honlapunkon részletes leírás található https://www.kolcsey.org/kolcsey-himnusz/himnusz-festmeny-3/.

A festménysorozat a Szent Koronát ábrázoló címoldallal és a záróképen a Himnuszt megzenésítő Erkel Ferenc kottájának részletével összesen 10 darab, egyenként 85×95 cm méretű, olajjal, farostlemezre festett táblaképet tartalmaz. Mindegyik versszak külön-külön táblaképre került.

A Himnusz festmény sorozat nyitóképe

A Himnusz festmény sorozat nyitóképe

A Himnuszt feldolgozó festmények bordó, hullámzó bársonyt idéző hátterűek, a képek közepén a magyar mandala szimbólumai kaptak helyet. A címoldalon a Szent Korona, a versszakok táblaképeinek közepén pedig jellemzően a honfoglalás kori női hajfonat­korongok ornamentikája látható, de fellelhető a Szent Korona felülnézetből, illetve az esztergomi freskó oroszlánja is.

A művésznő 2018-ban kezdett hozzá a Szózat megfestéséhez. Ez a festménysorozat 9 db olajjal szintén farostlemezre festett, redőzött zöld bársony hátterű táblaképből áll, egy-egy képre 2 versszak került. Az egyes táblaképek 93×103 cm méretűek. A magyar címert tartalmazó címoldallal kezdődik a sorozat, a záróképen pedig Egressy Béni kottájának egy részlete látható. A költeményt tartalmazó táblák közepén – díszítőelemként – köralakba foglalt szimbólumok állnak, amelyek szkíta, hun, avar és a honalapítás kori magyar leletanyagot idézik.

A Szózat festménysorozat nyitóképe

A Szózat festménysorozat nyitóképe

További különlegesség, hogy mindkét sorozatot arany betűkkel feliratozta a művész Kölcsey, illetve Vörösmarty írásstílusának megfelelően.

A kötet tartalmazza Orgoványi Anikó harmadik nagy munkáját, a 2020-ban készült Székely himnusz 6 darabos festménysorozatot is, amelynek valamennyi táblaképe a székely zászlót idézi. A festmények háttere világoskék alapon hullámzó aranysárga szalag. A képek közepén egy körgyűrű látható, és ezen belül jelenik meg az ornamentika, amely a székelykapuk fafaragását idéző, szimbolikus díszítőelemnek tekinthetők. A zárókép esetén a Székely himnusz kottarészlete jelenik meg.

A Székely himnusz festménysorozat nyitóképe

A Székely himnusz festménysorozat nyitóképe

A festménysorozatok valamennyi táblaképének szöveges leírása, magyarázata is megtalálható az egyes festmények mellett.

A rendkívül színvonalas és informatív kötet további részében a magyar mandalák leírása és a művésznő mandala festményei találhatók, továbbá az érdeklődők elolvashatják a szívéhez közel álló települések Orgoványi Anikó által írt himnuszait. Végül érdekes fotósorozat tekinthető meg a számos helyen bemutatott festménysorozatok kiállítás megnyitóiról.

Orgoványi Anikó, a festménysorozat alkotója

Orgoványi Anikó, a festménysorozat alkotója