II. Tasnádi Magyar Nap

2015. Sep. 21. | Tasnádi Magyar Napok

2015. szeptember 20-án második alkalommal került megrendezésre a Tasnádi Magyar Nap, melynek hagyományát Pakulár István református lelkész indította el előző évben abból a célból, hogy Tasnád és környéke magyarságának kulturált szórakozási lehetőséget nyújtsanak és ezzel együtt erősítsék a magyarságtudatot. A rendezvényt a helyi RMDSZ elnöke, Katona Péter nyitotta meg, őt követően felszólalt Pataki Csaba szenátor, Major Melinda, a Szatmár megyei RMDSZ nőszervezetének elnöke, valamint Pakulár István.

A köszöntők után a Szózat eléneklésével nyitották meg hivatalosan a II. Tasnádi Magyar Napot. A két és fél órás program a magyar népi kultúra jegyében zajlott. Fellépett a szilágyszéri Kukurók néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja.

Szilágyszéri Kukurók néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja

Szilágyszéri Kukurók néptáncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportja

Szerepelt a szilágysomlyói Báthori István Alapítvány Szederinda nevű citerazenekara is.

Szilágysomlyói Báthori István Alapítvány Szederinda nevű citerazenekara

Szilágysomlyói Báthori István Alapítvány Szederinda nevű citerazenekara

Fellépett Veress Zoltán tárogatóművész, a vajai Rákóczi Tárogató Egyesület zenésze. Látható volt továbbá Kulcsár Székely Attila székelyudvarhelyi színművész előadásában egy egyszemélyes népi játék, amely Nyírő József: Halhatatlan élet című regényét dolgozta fel. A sorozatot a magyarlapádi Piros Pántlikás népi zenekar előadása zárta, akik olyan népdalokat és katonadalokat énekeltek, melyeket a közönség tagjai is együtt énekelhettek velük.

A program után a résztvevők a helyi Caritas szervezet épületének nagytermében egy tál bográcsos ételt fogyasztottak el.

 

Forrás: www.frissujsag.ro