Kölcsey Sződemeter díszpolgára lett

2015. aug. 08. | Megemlékezések

2015. augusztus 7-én 26. alkalommal szervezett megemlékezést Sződemeteren az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE). Az idei rendezvény rangját emelte, hogy 225 éve született Kölcsey Ferenc. Ebből az alkalomból előző nap Szatmárnémetiben és Nagykárolyban Kölcsey időszerűsége címmel tartottak irodalmi tanácskozást neves irodalomtörténészek részvételével.

A megemlékezés közönsége

A megemlékezés közönsége

A sződemeteri megemlékezésnek nagyszámú résztvevője volt, többek között beszédet mondott Muzsnay Árpád, az EMKE alelnöke és Pakulár István református lelkész. Az alábbi képen Pakulár István tartja ünnepi beszédét.

Pakulár István beszédet mond

Pakulár István beszédet mond

A rendezvény kiemelkedő eseményeként Gheorghe Marian polgármester bejelentette, hogy Sződemeter helyhatósága post mortem díszpolgárává avatta Kölcsey Ferencet. Személyes megítélésünk szerint ez jelentős előrelépés a román hatóságokkal való kapcsolattartás érzékeny területén. Az alábbi képen Muzsnay Árpád látható az oklevéllel.

Muzsnay Árpád díszoklevéllel

Muzsnay Árpád díszoklevéllel

Továbbá, üdvözlő beszédet mondott Seszták Oszkár, a Szabolcs–Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. Köszöntőt mondott Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja. Felkért ünnepi szónokok voltak Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke és Kulin Ferenc budapesti irodalomtörténész. A régiók üdvözletét tolmácsolta Duray Miklós pozsonyi közíró és Zubánics László beregszászi történész, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Kölcsey Ferenc Hymnuszát Varga Sándor színművész szavalta el. Közreműködtek álmosdi, debreceni, nagykárolyi, szatmárcsekei és tasnádi diákok. Nauner Agárdi Éva vezetésével fellépett a mátészalkai, aranyfokozatú Dancs Lajos Népdalkör. Díszőrséget álltak a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai.

Cserkész díszőrség

Cserkész díszőrség

Ezt követően a koszorúk elhelyezése következett. Ebben is segédkeztek a fenti-cserkészcsapat tagjai, a koszorúzást a tasnádi Bendel József mérnök vezette le.

Koszorúzás

Koszorúzás

A hálás utókor nevében igen sokan helyeztek el koszorút, a többi között az irodalmi tanácskozás résztvevői, a két Szatmár megyei önkormányzat intézményei, a megyei RMDSZ-szervezet vezetői, Nagykároly városa, hagyományőrző, irodalmi és egyházi egyesületek, szervezetek képviselői stb.

Kölcsey szobor koszorúkkal

Kölcsey szobor koszorúkkal

Az ünnepség záró mozzanataként a jelenlévők elénekelték a Himnuszt.

Források:
www.anziksz.com
www.frissujsag.ro