Visszakerült Kölcsey Ferenc szülőházára a kétnyelvű emléktábla

2015. aug. 05. | Szülőház

2015. augusztus 4-én visszakerült a Kölcsey-szülőház, a helybeli román görög katolikus hívek jelenlegi parókiájának falára a 25 évvel korábban Románia és Magyarország művelődési minisztériumai, valamint a Kölcsey Társaság által elhelyezett, de néhány hét múlva eltüntetett kétnyelvű szöveg.

Kétnyelvű emléktábla házon közelről

Kétnyelvű emléktábla a szülőházon

A tábla 1992-ben az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szorgalmazására újra elkészült, de elhelyezését követő héten ismeretlen kezek összetörték és a református templomkertbe hajították.

A most rozsdamentes keretben falra került összeragasztott táblát éveken keresztül a sződemeteri református templom szószéke alatt lehetett látni.

Kétnyelvű emléktábla szószék alatt távolról

Kétnyelvű emléktábla a szószék alatt

 

Kétnyelvű emléktábla szószék alatt közelről

A kétnyelvű emléktábla közelről

A helybeli görög katolikusok egyháztanácsa hosszú tárgyalások eredményeképpen Florin Holhoş parókus és Gheorhge Marian polgármester, egyháztanácsi tag javaslatára úgy engedélyezte a 200. születési évfordulóról megemlékező és a szülőházat megjelölő kétnyelvű emléktábla újra elhelyezését, hogy az az épületnek a bal oldali bejárati kapu felé eső sarkán kapjon helyet a parókia „cégtáblája” közvetlen szomszédságában. Így viszonylag jól látható és a kerítésen kívülről is megtekinthető.

 

Forrás: www.szatmar.ro