kÖLCSEY EMLÉKHÁZ


 

Sződemeteren a szülőház közelében a magyar kormány támogatásával többcélú kulturális központ épül 2016-ban.

Hiánypótlásként épül fel a létesítmény, hogy méltó helyet biztosítsanak a magyar nemzeti imádság szerzőjének, Kölcsey Ferenc emlékének ápolására. A projekt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Tasnádi Református Egyházközség (ez utóbbihoz tartozik a sződemeteri szórvány) közös pályázata révén valósul meg.

A Kölcsey Emlékház háromszintes épületből fog állni, melynek alagsorában étkező, konyha és kazánház kap helyet. A földszinten múzeumot alakítanak ki és itt helyezkedik el a lelkészi hivatal is. A tetőtéren lelkészi lakás és vendégszobák készülnek. Az épület kiváló helyszíne lesz konferenciák-, továbbképzések szervezésének, és vendégeket is tudnak majd fogadni a bérelhető szobákban.

A Kölcsey Emlékház látványterve

A Kölcsey Emlékház látványterve

A komplexum részét képező új kiállítás időszerűségét az adja, hogy az ugyanezen a területen lévő jelenlegi, 2 kicsi helyiségből álló emlékkiállítás tartalmilag és formailag egyaránt elavult. Álmosdon a 2000-es évek elején készült el az emlékkiállítás, Szatmárcsekén mindössze néhány éve újult meg, így a mostani fejlesztés révén a harmadik kultikusnak számító helyen is méltó módon fogják Kölcsey emlékét megjeleníteni.

A vendégház létesítése abból a szempontból is jelentőséggel bír, hogy Partiumban rendkívül kevés magyar szálláslehetőség van, de mostantól ez sem lehet akadálya a magyar határtól egyébként nem túl messze lévő település meglátogatásának.

Az épület alapkő letétele 2016. január 23-án történt meg. Az alapkő letételről készült film itt tekinthető meg:

Riportfilm az alapkő letételről

A Galériában látványtervek tekinthetők meg a létesítményről, valamint folyamatosan bővülő fényképgyűjtemény az építés fázisairól az alapkő letételtől kezdve a megvalósulásig.

Forrás:
www.karolyirefegyhazmegye.ro
www.egyedifilm.ro