Felavatták Sződemeteren a Kölcsey Emlékházat

2019. máj. 26. | Kölcsey Emlékház

2019. május 25-én Sződemeteren ünnepélyes keretek között felavatták a – teljes nevén – Kölcsey Ferenc – Egyházi és Kulturális Központot, valamint a felújított református templomot.

Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ

Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és a Sződemeteri Református Leányegyházközség által szervezett rendezvényre több, mint félezren gyűltek össze Kölcsey Ferenc szülőfalujába, melynek ma mindössze 43 magyar lakosa van. A résztvevőket a magyarlapádi Piros Pántlikás zenekar hangulatos muzsikája fogadta érkezéskor.

Elsőként Kovács Zsombor temesvári evangélikus lelkész szavalta el a Szózatot.

Ezt követően a szabadban tartott hálaadó istentiszteleten nt. Balog Zoltán lelkész, miniszterelnöki biztos hirdette az igét. Az Isten Ádámnak és Káinnak feltett kérdéseit idézve arról beszélt, hogy hol a helyünk, és ki az, akiért felelősséget vállalunk. Kölcsey Ferenc gondolatait említette, amely szerint mindenkinek a saját környezetében kell tevékenykednie, lelket építő munkát végeznie. Balog Zoltán csodálatosnak tartotta, hogy amikor határok, véleménykülönbségek szaggatják szét a magyarságot, a Kölcsey által írt Himnusz, az “Isten, áldd meg a magyart” mindenkit egyesít, még a nem vallásosakat is.

Az avatóünnepség díszvendégei

Az avatóünnepség díszvendégei

Ezután ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke és ft. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott beszédet.

Az egyházi vezetők után Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, valamint Erdei D. István, az RMDSZ parlamenti képviselője osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Beszédet mondott Demeter Szilárd, a kulturális központban berendezett Kölcsey Emlékkiállítást létrehozó budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is.

Ezt követően kapott szót Marian Gheorghe, Sződemeter polgármestere, majd Fáy Péter, a Kölcsey család leszármazottja tartotta meg beszédét.

Végül Pakulár István tasnádi-sződemeteri lelkipásztor, házigazda mondott beszédet, akinek lelkesedése és kitartó sokéves munkája nélkül nem valósulhatott volna meg ez a létesítmény, függetlenül az – egyébként elengedhetetlenül fontos – anyagi támogatásoktól. Pakulár István szintén lelkész felesége – Pakulár Julianna – aktív közreműködésével végezte éveken át tartó odaadó munkáját.

Pakulár István lelkész, az emlékház megálmodója

Pakulár István lelkész, az emlékház megálmodója

A beszédeket követően kulturális műsor következett. A mezőtelegdi Sebes-Körös menti Pacsirták Néptáncegyüttes dél-alföldi táncokat mutatott be, majd Kölcsey Ferenc Zrínyi második éneke c. költeményét Gál Gyula, a szatmárnémeti Harag György Színtársulat színművésze szavalta el. Ezt követően Balázs Árpád: Bodzavirág, valamint Gyulai István: Örökségünk c. dalát adták elő a tasnádi általános iskola diákjai. Ezután ismét a mezőtelegdi néptáncegyüttes következett, akik szatmári táncokkal örvendeztették meg a közönséget.

A tasnádi általános iskola diákjai és dr. Czumbil Bernadett

A tasnádi általános iskola diákjai és dr. Czumbil Bernadett

A rendezvény zárásaként a résztvevők közösen elénekelték a Himnuszt, majd a jelen lévő egyházi méltóságok megáldották az avatásra kerülő létesítményt.

Végül nt. Balog Zoltán, ft. Csűry István, Brendus Réka és Pakulár István jelképesen átvágták a létesítményt lezáró nemzetiszínű szalagot és ezzel megnyitották a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központot.

Pakulár István, ft. Csűry István, Brendus Réka és nt. Balog Zoltán

Pakulár István, ft. Csűry István, Brendus Réka és nt. Balog Zoltán

A közönség ezt követően megtekintette a földszinti 2 nagy helyiségben kialakított Kölcsey Emlékkiállítást.

A Kölcsey Emlékkiállítás egyik terme

A Kölcsey Emlékkiállítás egyik terme

Az épület alagsorában 24 fő kiszolgálására alkalmas étkezde, emeletén diákszállás került kialakításra.

Szeretetvendégség és kötetlen beszélgetés zárta a közel félnapos programot.

Az eseményre Nagykárolyból Sződemeterre hozták azt az egyházi anyakönyvet, amelybe 1790 augusztus 9-én bevezették Kölcsey Ferenc megkeresztelését. Az anyakönyv ezen a napon a létesítmény tőszomszédságában lévő, felújított református templomban került bemutatásra.

Pakulár István lelkész az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: a Kölcsey Emlékkiállítás létrehozása volt a legfontosabb feladat, hiszen Sződemeter a világ minden tájáról vonzza a magyarokat, és most olyan hellyé válhat, ahol Kölcsey emlékét méltó módon lehet idézni. Elmondta, hogy egyelőre telefonos bejelentkezés alapján fogadják a vendégeket, de hamarosan közzéteszik a látogatási rendet.

“Nem magunkért építettük az emlékházat, hanem a világ minden magyar emberéért. Azért, hogy aki ide eljön, legyen egy olyan szellemi kiindulópontja Kölcseyn keresztül, amely megerősíti magyar öntudata megőrzésében” – fogalmazta meg Pakulár István ennek a rendkívüli eseménynek az üzenetét.

Az avatóünnepség résztvevői

Az avatóünnepség résztvevői