180 éve halt meg Kölcsey Ferenc – megemlékezés Sződemeteren

2018. aug. 12. | Megemlékezések

Idén 29. alkalommal gyűltek össze Sződemeteren mindazok, akik fontosnak tartják leróni tiszteletüket a nemzet költője, nemzeti imánk szerzője, Kölcsey Ferenc előtt. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, Sződemeter református gyülekezete és a község polgármesteri hivatala, valamint a Tasnádi RMDSZ-szervezet közreműködésével augusztus 3-án rendezte meg a hagyományos Kölcsey megemlékezést.

A megemlékezés résztvevői a hamarosan elkészülő Kölcsey Emlékház előtt

A megemlékezés résztvevői a hamarosan elkészülő Kölcsey Emlékház előtt

Az előző évekhez hasonlóan idén is a sződemeteri református templomkert adott otthont a kulturális rendezvénynek, melynek nyitányaként Makranczi Krisztina, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja szavalta el Kölcsey Himnuszát. Ezt követően a Sződemeter községhez tartozó Pelekeszi általános iskolának a diákjai mutatták be verses-zenés műsorukat.

Pelekeszi általános iskola diákjai

A Pelekeszi általános iskola diákjai

A gyermekek műsora után Muzsnay Árpád főszervező köszöntötte a nagyjából 150 egybegyűltet, köszönetet mondott nekik, amiért idén is szép számban jöttek el, hogy megemlékezzenek Kölcsey Ferencről, akire idén halálának 180. esztendeje és a Himnusz megírásának 195. évkordulója alkalmából emlékeztünk.

Pakulár István lelkipásztor beszédet mond

Pakulár István lelkipásztor beszédet mond

Muzsnay Árpád után a helyi gyülekezet lelkipásztora, Pakulár István szólt a gyülekezethez, majd Simon Adri budapesti költőnő erre az alkalomra írt versét adta elő. Ezt követte Gheorghe Marian sződemeteri polgármester köszöntőbeszéde, melyben külön köszöntötte Turos Lóránd szenátort, Erdei D. István és Magyar Lóránd parlamenti képviselőket, valamint a határon túlról érkező magyarországi küldöttséget, majd a rendezvény fontosságát emelte ki és azt a nagyon jó kapcsolatot, amit a helyi magyarsággal ápol.

Turos Loránd szenátor és Muzsnay Árpád főszervező

Turos Loránd szenátor és Muzsnay Árpád főszervező

A polgármester szavai után egy újabb szavalat hangzott el, majd Turos Lóránd szenátor szólt a résztvevőkhöz, aki amellett, hogy Kölcsey rendkívüli tisztességére és becsületességére emlékezett, kiemelte Kölcsey szellemiségének azon erényét, amely nemcsak a szavak szintjén, hanem a cselekvési vágyban is megmutatkozott. „Az, hogy ma itt vagyunk, és megemlékezhetünk Kölcsey Ferencről, azt bizonyítja, hogy helyes volt a jövőkép, és jók voltak a hozzá csatolt cselekedetek. Most pedig rajtunk a sor, hogy a kapott értékek mentén jövőképet alakítsunk ki, és tettekkel valósítsuk meg azt. A cél, a jövőkép nem más, mint hogy itthon magyarként boldogulhasson minden nemzettársunk, gyermekeink, unokáink, hogy mindig legyen jó magyarnak lenni ezen a földön” — hangsúlyozta nemzetünk elsődleges céljait Turos.

A szenátor után ismét a fellépő gyerekek szavalata következett, majd a budapesti Zsille Gábor József Attila-díjas költő, műfordító személyes élményeit, érzéseit megfogalmazva szólt az egybegyűltekhez. Ezt követően Petneházy Attila színművész, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja adta elő ünnepi beszédét.

A rendezvény zárásaként hagyományos módon megkoszorúzták a templomkertben álló Kölcsey-szobrot, ez idő alatt pedig a nagykárolyi 151-es számú Gróf Károlyi Gyula, a szatmárnémeti 44-es számú Dsida Jenő és a szilágysomlyói 16-os számú Báthory István cserkészcsapat tagjai álltak díszőrséget. A Kölcsey Ház Alapítvány is elhelyezte koszorúját.

A kegyelet koszorúi Kölcsey szobra előtt

A kegyelet koszorúi Kölcsey szobra előtt

A koszorúzás után a rendezvény záró mozzanataként az emlékezők közösen elénekelték nemzeti imánkat, a Himnuszt.

 

Forrás:

www.frissujsag.ro