Új kiállításon tekinthető meg a Himnusz festménysorozat

2018. márc. 11. | Összes hír

Március 9-én pénteken a DBI Gogol 9 Galériában nagy érdeklődés mellett a Kölcsey Ház Alapítvány szervezésében megnyílt a sokoldalú művész és tanár, jobb agyféltekés rajztanítás szakértő Orgoványi Anikó műveiből válogatott legújabb gyűjteményes kiállítás, melynek részeként megtekinthető az egyedülálló Himnusz festménysorozat.

A Himnusz festménysorozat

A Himnusz festménysorozat

 

A kiállítás külön érdekessége, hogy bemutatásra kerül a művésznő Szózatról készülő festménysorozatának eddig elkészült 3 darabja is.

A Szózat festménysorozat első része

A Szózat festménysorozat első része

Alkotói stílus tekintetétben nehezen besorolható Orgoványi Anikó, mivel szeret kísérletezni. Saját elmondása szerint mostanában kétféle stílus jellemző rá, az egyik a „Szentendrei Iskola”, a másik a „Magyar Mandala” stílus. A szentendrei stílusirányzat követésében Barcsay Jenő festőművész volt rá legnagyobb hatással, akit mesterének tekint és akitől még életében jó tanácsokat és instrukciókat kapott.

Orgoványi Anikó (középen) a Kölcsey Ház Alapítvány alapítóival

Orgoványi Anikó (középen) a Kölcsey Ház Alapítvány alapítóival

A „Magyar Mandala” elnevezést saját maga találta ki és a stílus kifejlesztése is az ő nevéhez fűződik. A mandala ősi meditációs eszköz, amely célja a világegyetem szerkezetének a leképezése közben az univerzális energiák lehívása és szeretet-energiaként való továbbadása. A középpontot körülveszi a lángnyelv koszorú, a szent négyes zártság és az egészet lezárja a lótuszvirág koszorú. A művésznő felismerte, hogy a Tiszabő falu határában, egy honfoglalás kori női sírban talált hajfonatkorong megfelel ennek a leírásnak.

Előtérben a „Magyar Mandala” stílus egyik darabja

Előtérben a „Magyar Mandala” stílus egyik darabja

Mindkét fő stílusirányzat alkotásai és egyéb különleges alkotások is szerepelnek a kiállított anyagban.

A kiállítást Vadász István „kurátor” bevezetése után Dr. Vizúr János fotóművész nyitotta meg. Ezt követően Orgoványi Anikó beszélt a kiállítás anyagáról. A művek megtekintéséhez és az ezt követő baráti beszélgetésekhez Dr. Nemes András tangóharmonika muzsikája nyújtott hangulatos aláfestést.

Dr. Nemes András, Orgoványi Anikó, Vadász István és Dr. Vizúr János

Dr. Nemes András, Orgoványi Anikó, Vadász István és Dr. Vizúr János

A kiállítás 2018. május 4-ig tekinthető meg.